Zanardi kompletirao testiranje BMW-a Z4 GT3

Nakon dva dana intenzivnog testiranja, BMW-ov vozač Alessandro Zanardi i ekipa ROAL Motorsport nastavili su svoje pripreme za sezonu 2014 . Ove sedmice su učestvovali u službenom testu dana za Blancpain GT seriju na stazi Paul Ricard u Francuskoj. Blancpain GT serija se sastoji od dva prvenstva, i to od Blancpain Sprint Series i Blancpain Endurance Series takmičenja.

P90144610

Zvanični test dan omogućio je prvu priliku Zanardiju da podijeli stazu sa svojim konkurentima u Blancpain Sprint seriji 2014 . U ovom prvenstvu BMW-ov vozač, koji ima obje noge amputirane, nastupiće sa specijalno prilagođenim BMW-om Z4 GT3 kojeg priprema ROAL Motorsport .

Uslovi su bili dobri na jugu Francuske , uz pretežno sunčano vrijeme i blage temperature. U ROAL Motorsport ekipi radili su na dodatnoj optimizaciji promjena na automobilu za potrebe Zanardija. Između ostalog, oni su radili na podešavanju kvačila i posebne papučice kočnice.  Zanardi je dugo radio sa ekipom, te je na kraju uspješno odradio oba dana testiranja.

P90144635

” Stvari idu dobro . Ali moram reći da sigurno neće biti lako” , rekao je Zanardi . ” Očekivao sam da će ovo biti težak izazov, a sada sam u to i siguran jer ću se u Blancpain Sprint seriji suočiti sa vrlo brzim i mladi vozačima. Ipak mislim da možemo biti tamo i da možemo napraviti dobar rezultat.  dobro , ali sigurno ćemo i dalje morati napraviti poboljšanja. Po pitanju same brzine automobila već jako blizu gdje smo trebali biti. Brzi smo na istrošenim gumama, ali i dalje trebamo naći  način da bolje uravnotežimo automobil kada vozimo na novim gumama kako bi mogli napraviti jedan dobar leteći krug u kvalifikacijama. Nakon ovog testa ćemo pogledati sve podatke koje smo prikupili, i siguran sam da ćemo biti u mogućnosti da naučimo mnogo od onoga što smo radili u protekla dva dana.”

Zanardijeva prva trka u Blancpain Sprint seriji zakazana je za 21. april u Nogaru, Francuska.