Nakon četiri brzinska ispita i sedam etapa završen je 7. rally Jahorina, koji je organizovan s ciljem da vrati ovu kraljevsku disciplinu autosporta u Bosnu i Hercegovinu. Ako je suditi prema prvim reakcijama, u toj namjeri se i uspjelo.

131103064.12_xl

Proteklog vikenda Sarajevo je bilo domaćin 7. rallyja Jahorina, koji se vozio kroz samo Sarajevo, ali i na okolnim planinama Trebeviću i Jahorini. Ideja vodilja organizatora bila je da oživi ovu disciplinu u našoj zemlji, te da i novim generacijama pokaže sve njene čari.

Sarajevo i BiH, uprkos dugoj pauzi, imaju relijašku tradiciju. Rally se vozio sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada se u okolini Sarajeva vozio Yu-Rally za Prvenstvo Evrope. Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest, što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u rallyju. Tada održan brzinski ispit Trebević svoj start je imao kod Spomen-parka Vraca, baš kao i ovog vikenda, gdje se opet okupio veliki broj gledalaca.

131103064.4_xl

Proteklog vikenda rally se definitivno počeo vraćati na puteve stare slave, što je potvrdio veliki broj gledalaca koji je došao gledati vožnje na brzinskim ispitima na Trebeviću i Jahorini, ali i na trgu ispred BBI centra, gdje su se mogli družiti sa rally posadama i pobliže razgledati njihove automobile. Draž ove discipline i jeste upravo u tom direktnom kontaktu sa gledaocima, u šta su se uvjerili i svi oni koji su bili na Trebeviću i Jahorini, i između ostalog, pomagali posadama u povratku na stazu nakon izlijetanja.

Pobjednik ukupnog poretka 7. rallyja Jahorina je posada koju čine Zakir Oković i Želimir Osenk, jedni od najiskusnijih relijaša u BiH, koji su sa svojim Mitsubishijem Lancerom EVO X bili najbrži i najspretniji. Zapažene vožnje i dobre rezultate svakako su imali i Šefik Pehlić i Hasan Ljubijankić u Subaru Imprezi STi, kao i Muhamed Švrakić i Dženana Švrakić u vrhunskom Citroenu C2 R2.

131103064.8_xl

Ipak, viši cilj ovogodišnjeg rallyja, pored samog takmičenja, bilo je oživljavanje ove discipline i stvaranje zdravih temelja za održavanje ovog rallyja u narednim godinama. S obzirom na sve viđeno i na odlične reakcije javnosti možemo se nadati svijetloj budućnosti rallyja u BiH.