Ljubitelji autosporta u BiH s nestrpljenjem očekuju početak mjeseca novembra, kada će se održati 7. Rally Jahorina. Posljednji put ovaj reli se održao davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

Ceremonijalni start Yu Rallya Sarajevo 1984. godine na platou Skenderije.
Ceremonijalni start Yu Rallya Sarajevo 1984. godine na platou Skenderije.

U organizaciji auto kluba Auto 4×4 i uz pomoć nekoliko lokalnih auto klubova planirano je održavanje 7. Rally-a Jahorina 2013. koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na slavnim brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

Prvi Rally Jahorina održan je davne 1968. godine, a trasa ovogodišnjeg relija prolazi kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo. Posebno zanimljiv dio relija svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 02. novembra, u 19:00 sati na Trgu djece Sarajeva ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile.

Brane Kuzmič, Yu Rally Sarajevo 1984.
Brane Kuzmič, Yu Rally Sarajevo 1984.

Ova turističko-sportska manifestacija trebala bi da bude iskorištena i za promociju Olimpijskih planina i predstojećih takmičenja 2014. i 2017. godine.

Rally se održava u skladu s FIA Internacionalnim Sportskim Kodeksom i njegovim dodacima, 2013 FIA Sportskim pravilima za Regionalna Rally Prvenstva, dodatkom A03 pravilnika SAMS BiH, pravilima SAMS BiH koja su u skladu s FIA pravilima.

Sedmi Rally Jahorina već je privukao veliko zanimalnje takmičara i ljiubitelja rally-a u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup veći broj posada u atraktivnim automobilima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

U sljedećim danima donosimo više detalja o organizaciji i održavanju 7. Rally-a Jahorina koji napokon treba oživjeti kraljevsku disciplinu automobilizma i u Bosni i Hercegovini.