Nakon prošlogodišnjeg uspješnog promotivnog rellija Jahorina koji je ovu kraljevsku disciplinu autosporta vratio u Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad, ove godine Rally Jahorina vozi se u punom formatu za Šampionat Bosne i Hercegovine i Šampionat Srbije.

131102076.2_xl

Nakon što su Sarajevo i BiH 28 godina bili uskraćeni za najizazovniju disciplinu autosporta, rally se prošle godine vrlo uspješnim i posjećenim promotivnim 7. Rally-em Jahorina vratio u našu državu.

Ljubitelji autosporta u BiH s nešto dužim pamćenjem rado se sjećaju kako su po ovim istim brzinkim ispitima 80-ih i 70-ih godina “prašili” aktuelni i budući šampioni Evrope u superbrzim autima kao što su Porsche 911, Audi Quattro, Renault 5 Turbo, i to rame uz rame s brojnim “Fićama” i “Stojadinima”.

Ove godine na startu relija pojaviće se znatno više takmičara nego na prošlogodišnjem promotivnom reliju, pa je trenutno na listi prijava 23 takmičara iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Poznata imena autosporta uz atraktivne i brze automobile kao što su Subaru Impreza STi, Mitsubishi Lancer EVO, Škoda Fabia R2, Citroen C2 R2, Renault Clio Sport i slični.

Naravno, najatraktivniji dio 8. Rally Jahorina biće brzinski ispiti koji se u nedjelju od 9 sati ujutro voze na potezu Dariva – Hreša – Brezovice na brzinskom ispitu Stari grad, te na dionicama (Vrhprača – Jahorina na brzinskom ispitu Jahorina i za brzinski ispit Trebević na dionici Vraca – Brus – Jasik. Ukupna dužina itinerera je 230 km, a dužina brzinskih ispita je 67 km (30%). Gledaocima će na svim brzinskim ispitima biti obezbjeđen pristup sigurnim i atraktivnim prostorima za posmatranje vožnji, a jednako atraktivno će biti posmatrati ceramonijalni start i cilj koji će se održati na platou ispred shoping centra BBI u centru Sarajeva.

Za sve ljubitelje relija i gledaoce koji žele detaljno pratiti rezultate 8. Rallya Jahorina obezbjeđeno je i „live“ praćenje rezultata koje može pogledati na stranicama Timing Centra Sarajevo – www.timing.ba.

Detaljna satnica 8. Rally-a Jahorina

Subota, 06. 09. 2014.
20:01 Ceremonijalni START (BBI Centar)

 

Nedjelja, 7.9.2014.
09:01 START (Auto Centar Quattro)
09:30 SS/BI 1:  Stari Grad
10:30 SS/BI 2:  Jahorina 1
11:40 SS/BI 3:  Jahorina 2
14:30 SS/BI 4:  Trebević 1
15:30 SS/BI 5:  Trebević 2
18:00 CILJ (BBI Centar)