NASTAVAK ŠAMPIONATA NA BRDSKIM STAZAMA U KOTORU

Piše: Rijad Begić
///
Prva trka šampionata BiH na brdskim stazama nam je donijela sjajnu borbu i veliku dozu uzbuđenja. Kako ovogodišnji kalendar broji 9 trka, vozači neće imati vremena za predah. Naredna stanica šampionata je Kotor. Šampionat BiH drugu godinu zaredom gostuje na čuvenoj stazi „Trojica“,a i ove godine očekujemo vrhunsku trku u organizaciji AMSK „Blažo Smiljanić“ Kotor.

Trka se vozi na dionici puta Novo Naselje-Trojica. Staza je duga 4,3 km,a ono što je karakteristično da ima gotovo sve elemente trkaćih pisti: dugi pravci, brze, otvorene krivine i spore ukosnice (laktovi). Prosječan nagib staze je 5%,a visinska razlika starta i cilja iznosi 280m.

Nažalost, Šampionat BiH će sigurno biti oslabljen za 2 vozača. U Skradinu su otpali Đelmo i Ćehić. Obojica su odustala iz istog razloga – kvar na motoru.

U N2 očekujemo novi pokušaj Vujasina i Beširevića da stignu i prestignu za sada neuhvatljivog Riđešića. Od navedenih vozača, jedino je Beširević upoznat sa stazom, a da li će tu prednost iskoristiti otkriće nam štoperica nakon dvije vožnje.

Ako u domaćem šampionatu nema pravu konkurenciju, Kotor će biti pravi ispit za Haruna Hadžića. Mladi Sarajlija je slavio u Skradinu, a mnogi se pitaju da li može i ovoga puta pobijediti u generalnom plasmanu klase N3 do 2000 ccm. Ono što raduje je brzina Krešimira Bodnaruka koji bi nakon nekoliko godina koje su obilježili problemi s Hondom, mogao ponovo da se bori i za pobjedu.

Klasa E1-15 bi mogla biti veoma zanimljiva obzirom na brzinu mladog Hrnića koji je već na prvoj trci u novom automobilu pokazao prvaku klase, Hasanu Ljubijankiću, da ima ozbiljnog konkurenta u njemu. Dakle, Đani Đelmo je zbog kvara na motoru prisiljen da pauzira dok novi osposobi novi motor, a njegovi konkurenti iz klase su zakazali novi troboj. Bakir Hadžić je spreman da brani prošlogodišnju pobjedu. Nihad Seferagić želi sigurno uzvratiti udarac nakon nešto slabijeg nastupa u Skradinu, a Salih Ljubijankić se nada da će formu iz Skradina prenijeti i u Kotor.

Najjača klasa je ostala bez aktuelnog šampiona Sanela Ćehića. Kvar na motoru Subaru Impreze za sada se čini kao nepremostiva prepreka za tim iz Velike Kladuše, pa je tako Suad Hota ostao dosta usamljen. Ipak, kroz par trka moći ćemo računati na Edisa Hadžipašića koji tek treba da se navikne na novi automobil, a u Skradinu je postigao solidna vremena pa je i rezulat bio zadovoljavajući.

Brdska trka Kotor-Trojica se vozi 27./28.5.2017.