Brdska trka Buzetski dani 2017: Merli rekordom zaključio sezonu

FOTO: Daniel Cerovac/Buzetski dani
Pise: Rijad Begic

Iza nas su 36. Buzetski dani. Trka od koje se uvijek očekuje da ponudi više nego sve prethodne zajedno. Finale sezone,borba za evropski tron. Iako je sve bilo riješeno u Ilirskoj Bistrici, Christian Merli i Simone Faggioli su priredili spektakl u Buzetu.

Rekordi su padali, a bolji u tom nadmetanju bio je Merli. Faggioliju nije bio bitan plasman, ali je s mnogo sportskog duha odvezao obje vožnje. Merli je s druge strane vozio za svoj gušt. I stvarno je bilo uživanje posmatrati dva vrhunska vozača u nadmetanju. Ne treba zaboraviti ni trećeplasiranog Beneša. Iako je dao sve od sebe, pomenuti dvojac je izgledao kao da su s druge planete. Iza Beneša smjestili su se Di Fulvio i Bormolini.

U kategoriji automobila,pobjedu je odnio Dan Michl čiji trijumf nije doveden u pitanje ni u jednom momentu pa se može reći da je slavio sigurnu pobjedu. Iza Michla,kao i na trenizima,završio je Jiŕi Los u Mitsubishiju,a najniži stepenik postolja pripao je Niki Zlatkovu vozeći reli legendu-Audi Quattro Gr.B. Četvrto mjesto je osvojio prvak Slovenije-Milan Bubnič u Lanciji Delti Integrale. Peto mjesto među automobilima osvojio je Slovak, Jan Milon u BMW-u Z4 GT3.

Za kraj smo ostavili naše majstore brzine. Tri vozača su časno predstavila BiH u Buzetu. Najbrži je bio Harun Hadžić. On je vodio veliku borbu sa Sašom Radolom, a na kraju je ipak sreća presudila u Sašinu korist. Drugi najbrži takmičar iz BiH je bio Cazinjanin, Nihad Seferagić. On i njegov standardni rival u šampionatu BiH, Bakir Hadžić nadmetali su se bez velikog pritiska i značaja. Ovu je borbu dobio Seferagić, a samim tim treće mjesto pripalo je Bakiru Hadžiću.

Naši vozači već za sedam dana voze završnicu domaćeg šampionata u Slatini. Velika borba se očekuje u klasama E1-14 između Dojčinovića i Tatića, kao i u E1-16 između Hadžića i Ljubijankića.