Škodina fabrička posada koju čine Jan Kopecky i Pavel Dressler, trenutni lideri FIA ERC generalnog poretka, nalaze se na vodećoj poziciji na 40. Croatia Rally-u nakon prvog dana takmičenja. Na drugom mjestu je posada Andreas Aigner-Barbara Watzl u Subaru Imprezi R4, dok je na trećem mjestu posada Hermann Gassner JR-Ursula Mayrhofer u Mitsubishiju Lanceru R4 sa 58,1 sekundom zaostatka.

Jan Kopecky in action
 
Aleks Humar u Renault Cliju R3 vodi u 2WD konkurenciji, a slijede ga Viliam Prodan u Citroenu C2 na drugom mjestu, i trenutni lider FIA ERC 2WD Kupa, Zoltan Bessenyey u Hondi Civic R3.
 
U okviru “Ladies Cup-” vodeća je Asja Zupanc u Mitsubishiju Lanceru), a slijedi Ekaterina Stratieva u Citroenu, te Molly Taylor u Citroenu DS3.Treba istaći da je Taylor imala neobičnu nezgodu nakon što se onesvjestila pred kraj SS4 zbog isparenja goriva koe se pojavilo u njenom Citroenu DS3, da bi nakon toga dodatne minute izgubila zbog izlijetanja i kvara na servo uređaju upravljača.
 
Nakon što je Juraj Šebalj upisao najbrže vrijeme na sinoćnjem otvorenju relija, prvi dio današnjeg dana pripao je definitivno Andreasu Aigneru koji je na mokrom asflatu dominirao zahvaljujući svom Subaruu na mekim Yokohama gumama. U drugom dijelu dana kada je kiša prestala i kada su se “brzinci” osušili, Jan Kopecky u Škodi Fabiji S2000 bio je neuhvatljiv te je prešao na vodeće mjesto.
 
Na SS3 desilo se i žestoko izlijetanje Germaina Bonnefisa koji je uništio svoj Renault Megane N4, a nakon pregleda u bolnici utvrđeno je da je i Bonnefis ozljedio deseti pršljen. Srećom on je već napustio bolnicu s “korzetom” koji mu je učvrstio ozljeđena leđa.