Proteklog vikenda počela je WTCC sezona, a pored novih pravila i dolaska Citroena i Sebastiena Loeba, ove godine ljubiteljima autosporta u regiji biće posebno zanimljivo pratiti ovaj Šampionat jer jedan od vrhunskih Chevroleta Crueza TC1 vozi i višestruki šampion Srbije, te šampion Evrope na brdskim stazama, Dušan Borković.

039_BORKOVIC

Nakon što je prošle godine pokazao veliki potencijal u ETCC-u ukazala mu se prilika koja se ne propušta, uhvatiti se u koštac sa najvećim i najboljim vozačima kružnih trka na svijetu.

Ova sezona je počela trkama u Maroku, na vrlo zahtjevnoj stazi koja se vozi na pregrađenim gradskim ulicama, a ikao je imao vrlo malo prilike za trening i upoznavanje automobila, Dušan Borković je i ovdje poakzao nevjerovatnu brzinu učenja i borbenosti.

Već na kvalifikacijskim sesijama bilo je jasno da Borković nije izgubio svoj prepoznatljiv tempo, pa je odličnom vožnjom došao do izuzetnog petog startnog mjesta, osiguravši tako i svoje prve WTCC bodove.

U prvoj trci Borković je izgledao kao da WTCC vozi godinama, uspješno se boreći sa velikanima ovog Šampionata, pa je trku završio na odličnom petom mjestu, odmah iza Citroenovog trojca i Toma Chiltona. Nažalost, zbog mizerne greške (Brokovićeva ekipa je izvadila momorijsku SD karticu iz kamere prije nego je to dopušteno), Borković je dobio kaznenih 10 sekundi. Zbog toga je naknadno izgubio peto mjesto i zvanično je trku završio na šestom mjestu.

439_BORKOVIC

U drugoj trci Borković je imao još manje sreće. Morao je stati i ugasiti požar na svom Chevroletu jer je koji je uzrokovan pucanjem hladnjaka za ulje, a koje je u kontaktu s vrelim kočnicama i izduvnim sistemom počelo brzo goriti.

Sve u svemu Borković i njegovi navijači mogu biti zadovoljni. Kada njegova ekipa bude pravila manje grešaka i kada ne bude kazni za minorne propuste Borković se može nadati vrlo visokim plasmanima u ovoj sezoni. Njegova brzina i tempo su očito na nivou zahtjevnog zadatka.