Nova Corvette Stingray sedme generacije predvodit će u nedjelju, 26. maja, uvodni krug 97. utrke Indianapolis 500 na stazi Indianapolis Motor Speedway.

2014CorvetteStingrayIndyPaceCar07.jpg

To je rekordni, dvanaesti put od 1978. godine da je Corvette u ulozi sigurnosnog automobila (pace car) i otvara natjecanje.

“Čast nam je što možemo predstaviti novu Corvette Stingray na slavnoj kružnoj stazi te time još više pridonijeti tradicionalnoj suradnji Chevroleta i Indianapolisa 500”, rekao je Jim Campbell, GM-ov potpredsjednik Odjela za sportska vozila i automobilistički sport. “Na performanse nove 2014 Corvette Stingray utjecale su njezine trkaće osobine, što ovaj prestižni zadatak čini još prikladnijim.”

Zajedno s povratkom Chevroleta kao dobavljača motora 2012. godine, Corvette Stingray kao sigurnosni automobil nastavlja svoju tradiciju koja seže još od prvih dana postojanja ove staze.

“Chevrolet je odličan partner utrke”, rekao Jeff Belskus, predsjednik i izvršni direktor kompanije Indianapolis Motor Speedway Corporation. “Ta je veza ove godine ojačana novom generacijom Corvette koja predvodi vrlo talentirane vozače utrka.”

Plave boje sa službenim vizualima utrke Indianapolis 500 na vratima, sigurnosni automobil Corvette Stingray razlikuje se od serijskih modela samo po sigurnosnim dodacima koje nalažu propisi staze i rotirajućim signalnim svjetlima. Nisu potrebne dodatne preinake na motoru kako bi držala korak ispred natjecateljskih vozila, zahvaljujući novom 6.2-litarskom motoru LT1, s naprednim tehnologijama poput izravnog ubrizgavanja goriva, varijabilnog upravljanja ventilima, te Active Fuel Management sustava koji prema mogućnostima isključuje rad pojedinih cilindara. Sve to omogućava mnogo učinkovitije postizanje procijenjenih 450 KS. Sigurnosni automobil Corvette uključuje paket opreme Z51 koji podiže performanse vozila.

Model Corvette Stingray kupe stiže na američko tržište ove jeseni, dok će u Europi biti dostupan krajem godine.

Chevrolet i Indianapolis 500
Chevrolet dijeli dugu zajedničku povijest s kompanijom Indianapolis Motor Speedway, utrkom Indianapolis 500 te sa serijom IZOD IndyCar. Chevrolet je osnovan 1911. godine, iste godine kada je održana prva utrka od 500 milja. Sva tri brata, suosnivač tvrtke Louis, Arthur i Gaston Chevrolet, sudjelovala su na prvim utrkama Indy 500. Arthur Chevrolet se natjecao u prvoj utrci 1911., a Gaston Chevrolet je odnio pobjedu na utrci 1920. godine.

Chevrolet se u Indianapolisu natjecao kao proizvođač motora u razdoblju od 1986. do 1993. godine i od 2002. do 2005. godine s motorima V-8 te se 2012. godine vratio s motorom Chevrolet IndyCar V-6 s dvostrukim turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem. Za to je vrijeme Chevrolet pobijedio na 118 utrka IndyCar, njegovi su motori pogonili sedam vozačkih natjecateljskih serija te je postigao sedam pobjeda na utrci Idianapolis 500.

2013. obilježava se 24. put kako Chevrolet otvara utrku Indianapolis 500 od 1948. godine kada je u toj ulozi bio Chevroletov Fleetmaster, a to je više od bilo kojeg drugog proizvođača. Camaro je predvodio početni krug utrke sedam puta, a ove će godine biti rekordni, dvanaesti put, da Corvette otvara natjecatelje.