Piše: Rijad Begić
Foto: Autosport.ba arhiv

Nakon dva gostovanja u Hrvatskoj,jednog u Crnoj Gori i četiri trke u BiH,došli smo do kraja još jedne sezone brdskog šampionata BiH. O kvalitetu šampionata nećemo govoriti. Barem ne u ovom članku. Ono što je bilo primjetno da je broj takmičara bio konstantan,barem na domaćim trkama. Bili smo svjedoci i nekih situacija koje nemaju ništa sa sportom. Ipak,bilo je i izuzetno lijepih momenata kada je rivalstvo ostavljano po strani,a sport je pobjeđivao. Svjedočili smo i velikim iznenađenjima.

Ispratili smo i posrtanja dva šampiona. Prvo se desilo još u maju,na trci u Kotoru kada je Suad Hota imao težak incident koji je i označio kraj sezone. Drugo je bilo u Cazinu kada je Honda Saliha Ljubijankića završila na krovu. Ipak,sve to smo prevazišli i došli do Slatine, trke koja tradicionalno zatvara sezonu.

Stanje je gotovo u svim klasama riješeno. Ipak,u E1-14 smo blizu velike smjene na tronu. Goran Dojčinović zaostaje za Dejanom Tatićem tek 1.5 bod. Dojčinoviću bi ovo mogla biti i posljednja trka u ovoj klasi obzirom na njegovu namjeru da od sljedeće sezone pređe u jaču,E1-15 klasu.

Klasa E1-16 će sigurno dobiti novog šampiona. Da li će to biti Bakir Hadžić koji je već bio šampion ove klase ili Salih Ljubijankić,još uvijek aktuelni šampion klase N3? Trka u Buzetu je bila odličan test za Hadžića. Vremena su bila solidna, ali pravo stanje ćemo vidjeti tek na Slatini. Ljubijankić je period između Cazina i Slatine iskoristio da svoj automobil popravi i što bolje pripremi za finalnu bitku ove sezone. Prednost koju ima mu daje za pravo da vozi nešto opuštenije, ali i dalje mora biti vrlo oprezan.

Za kraj,ostavili smo klasu E1-17. Situacija u toj klasi je riješena, ali za vikend se očekuje i premijerni nastup Sanela Ćehića u Opel Astri OPC Cup koja je vožena i u TCR šampionatu.

Brdska trka Slatina se vozi 23/24.9.2017.