Piše: Rijad Begić

Završena je i ova sezona Šampionata BiH na brdskim stazama. Slatina je petu godinu za redom priredila finale sezone, a pred posljednju trku ove godine borba se vodila u tri klase.

U klasi N2 smo vidjeli neočekivan preokret. Vodeći u klasi, Dejan Vujasin je odlično odvezao treninge i činilo se da znamo ishod nedjeljne trke. Po ko zna koji put, uvjerili smo se da subotnji treninzi ne znače ništa. Vujasin odustaje prije početka prve trke i titulu predaje u ruke veteranu Milanu Stojniću.

Klasa N3 nije donijela ništa novo. Harun Hadžić je nakon odličnog nastupa na brdskoj trci u Buzetu, uvjeriljivo slavio i u Banjoj Luci, sa pobjedom u klasi i četvrtim mjestom u generalnom plasmanu trke. Hadžić je već ranije osigurao svoju titulu u klasi i grupi. Drugo mjesto na trci je zauzeo Krešimir Bodnaruk u svojoj Hondi Civic Type R.

Klasa E1-14 donijela nam je još jedan preokret. Dejan Tatić je u Banja Luku došao kao vodeći u klasi. Tako je bilo i nakon prve vožnje. Tatić je bio brži od Dojčinovića, a onda se desilo nešto što će Tatića dugo podsjećati na ovu godinu. Druga vožnja donijela je njegovo odustajanje, a samim tim i novu šampionsku titulu za Dojčinovića. Obzirom na to da mu je ovo treća uzastopna titula u ovoj klasi, Dojčinović će svojoj bogatoj kolekciji dodati i još jednu zlatnu kacigu.

Hasan Ljubijankić nema namjeru da se preda. Još jednom je slavio pobjedu u klasi E1-15 i razriješio sve dileme oko prvaka klase. Jasmin Hrnić nije mogao naći pravi odgovor na ovogodišnji izazov postavljen od strane starijeg kolege. Treće mjesto je pripalo Asmiru Halilagiću u VW Golfu. Četvrti je bio Denis Kličić, a peti je bio debitant na brdu Boris Petrović.

Dobili smo novog prvaka klase E1-16. Nihad Seferagić svoju titulu najbržeg vozača u klasi predaje svom sugrađaninu Salihu Ljubijankiću. Ljubijankić je vodio veliku borbu s Đanijem Đelmom, ali je ipak uspio da pobijedi i tako uspješno zaključi svoju sezonu. Treći je bio Seferagić, a svoju izuzetno tešku i napornu sezonu zaključio je i Bakir Hadžić. On iz Banja Luke ide kao četvrtoplasirani. Na kraju sezone poredak prva tri u klasi glasi ovako: Ljubijankić, Hadžić, Seferagić.

Svoj debi u brdskom šampionatu BiH imala je Opel Astra OPC Cup. Sanel Ćehić je uspješno došao do cilja. Njegov konkurent, Edis Hadžipašić je odustao zbog problema s automobilom, a jedini koji je vozio u ovoj klasi osim Ćehića, bio je Alem Semanić. Ćehić je upisao novu pobjedu u šampionatu, ali to uticalo na poredak klase gdje je Hadžipašić već ranije osigurao šampionsku titulu.

U klasi Historic je i na ovoj trci zabilježio nastup Dane Milenović iz Sarajeva koji je sa svojim Fiatom 128 postao prepoznatljivo lice ove klase. Milenović je slavio pobjedu i u Banjoj Luci i tako zaključio svoju sezonu. Drugi vozač koji je trebao da se takmiči u ovoj klasi, Adis Abdić,odustao je zbog tehničkih problema.

Nakon trke na Slatini slijedi nam duga pauza, sve do maja naredne godine kada će brdske staze opet “oživjeti”.Naredna godina bi mogla biti godina povratka za mnoga poznata lica. Da li su to bile samo glasine ili pak najave na osnovu činjenica, saznaćemo u narednom periodu.

Potpune rezultate brdske trke Slatina 2017. možete pogledati OVDJE.