Autosport.ba Arhiv - BT Malačka 2013.

Brdska trka Malačka 2017. – Vrući asfalt Dalamcije čeka Bh. trkače

Piše: Rijad Begić
Foto: Autosport.ba Arhiv
////////////////////////

Nakon Skradina i Kotora koji su opravdali očekivanja i pružili nam sjajne trke ispunjene uzbuđenjima i borbom na stazi, nastavak šampionata BiH na brdskim stazama nas očekuje ovog vikenda i dalje van granica Bosne i Hercegovine, tačnije u Splitu na stazi Malačka. Stazu odlikuju brze, ali i tehnički zahtjevne sekcije. Ova staza ne oprašta greške pa su izlijetanja sastavni dio svakog izdanja ove trke.

Stanje u većini klasa je ostalo nepromijenjeno nakon Kotora. Klasa Historic ove godine ima novog takmičara – Adisa Abdića. On je u Kotoru upisao prvu pobjedu, a branitelj naslova, Dane Milenović, neće voziti ni ovu trku.

U klasi N2 suvereno vlada Slaviša Riđešić čiji pobjednički niz traje još od trke u Sarajevu prošle godine. Za trku u Splitu prijavljeni su i Milan Stojnić kao i Sarajlija Engin Beširević koji ima dosta iskustva na ovoj stazi.

Najkonkurentnijom N klasom u našem šampionatu, klasom N3, dominira mladi Harun Hadžić. U svojoj tek drugoj takmičarskoj sezoni postavlja “ozbiljna vremena” i zadaje glavobolju mnogo iskusnijim vozačima. Jedini konkurent u Splitu,u domaćem šampionatu, biće mu poznati as bh. automobilizma Krešimir Bodnaruk koji je konačno riješio probleme s autom i vidno se ubrzao u odnosu na prošlu godinu.

Radivoje Orbović, pobjednik trke u Kotoru u klasi E1-14 nije prijavljen za Split, ali zato jesu momci iz Banja Luke. Dejan Tatić, šampion klase iz 2014. godine vozi prvu brdsku trku još od avgusta prošle godine, a u klasi će mu se pridružiti timski kolega Stefan Pekez.

Nakon što je u Kotoru bila prazna,u Splitu nas očekuje borba trojice vozača za tron u klasi E1-15. Listu predvodi aktuelni šampion klase Hasan Ljubijankić, a slijede ga Jasmin Hrnić i Asmir Halilagić. Očekujemo da će Hrnić i ovaj put biti veoma blizu Ljubijankiću,a ne treba otpisati ni moguću pobjedu.

Posebno zanimljivo biće u klasi E1-16. Salih Ljubijankić vodi nakon dvije trke s dvije pobjede (50 bodova),a drugo mjesto dijele Bakir Hadžić i Nihad Seferagić sa po 36 bodova. Đani Đelmo se vraća na stazu nakon kvara motora u Skradinu, a trku u Splitu će voziti i Mladen Šoljić. Pet vozača u pet vrhunskih automobila garantuje sjajnu trku i borbu do samog kraja.

Fanovi Suada Hote će biti uskraćeni za njegov nastup u Splitu pošto popravke na njegovom automobilu još uvijek traju pa će tako Sanel Ćehić i Edis Hadžipašić činiti vozačku postavu u najjačoj klasi. Hadžipašić nakon dvije trke vodi sa 36 bodova, a na diobi drugog mjesta su Hota i Ćehić sa po 25 bodova.