Brdska trka Malačka 2017: Ljubijankić najbrži i u Splitu


PIŠE: Rijad Begić
FOTO: Autosport.ba Arhiv
/////////////////////////

Završena je i treća trka šampionata BiH na brdskim stazama. Trku na stazi Malačka kraj Splita uspješno je završio 81 vozač od 116 prijavljenih. Ovo, 20. izdanje trke je ispunilo očekivanja, ali je ipak bilo i određenih propusta u organizaciji koji bacaju sjenku na samu trku. Ipak, okrenimo se trci i dešavanjima na stazi.

Klasu Historic je vozio samo jedan vozač. Adis Abdić je dovezao svoj VW Golf do prvog mjesta, a pravu bitku očekujemo naredne sedmice na Jahorini kada se očekuje i povratak aktuelnog šampiona Daneta Milenovića.

Aktuelni šampion klase N2, Slaviša Riđešić, izostao je s trke u Splitu. To je ostavilo šansu Vujasinu i Bešireviću da se bodovno približe i priključe borbi za titulu. Nakon dvije vožnje, najbrži u klasi bio je ipak Vujasin ispred Beširevića, a treći je bio Milan Stojnić.

Harun Hadžić je u Splitu bio sam u klasi N3. Krešimir Bodnaruk nije vozio trku u Splitu, ali Hadžiću to ništa nije značilo. Problemi s automobilom su mu ovaj vikend učinili znatno težim pa je rezultat bio slabiji od njegovih mogućnosti. Nakon tri trke, Hadžić vodi u klasi s tri pobjede.

U Splitu smo ponovo vidjeli Gorana Dojčinovića. Banjalučki as je izvezao solidnu trku i upisao prvu pobjedu ove sezone. Iako je bio prijavljen, Dejan Tatić se ipak nije pojavio na trci. Dojčinovićeva pobjeda je još veća jer je bio najbrži od svih konkurenata u toj klasi.

Hasan Ljubijankić je trijumfovao i u Splitu. Jasmin Hrnić je i ovog puta bio sporiji od Cazinjanina, ali očekujemo da će njegova vremena postajati sve bolja i bolja iz trke u trku. Treći je na cilj stigao Asmir Halilagić.

Klasa E1-16 je ponovo pripala Salihu Ljubijankiću. Ovo je bila njegova treća pobjeda ove sezone. Drugo mjesto je pripalo Bakiru Hadžiću koji je nadmašio Nihada Seferagića, aktuelnog šampiona klase. Đani Đelmo je ponovo bio prisiljen da odustane,ali bez velikih posljedica kao u Skradinu.

U najjačoj klasi nije bilo velikih uzbuđenja. Sanel Ćehić je upisao sigurnu pobjedu ispred Adisa Mujkića kojem je ovo bila prva trka u novom automobilu. Treće mjesto je osvojio Edis Hadžipašić koji je imao brzinu za drugu poziciju, ali je imao peh u prvoj vožnji zbog kojeg je izgubio mnogo vremena.

Naredna trka se vozi već sljedećeg vikenda na Jahorini u blizini Sarajeva.