Šesta trka šampionata vožena je na stazi Tobut u Loparama. Trka je prošla u izuzetno dobroj atmosferi i sportskom duhu. Sve pohvale idu na račun organizatora koji je takmičarima omogućio besplatne startnine,besplatno osiguranje,a i smještaj za većinu takmičara bio je obezbijeđen od strane organizatora. Trud i rad organizatora nije ostao nezapažen pa je 5 TV stanica izvještavalo s trke u Loparama.

Lista od 25 takmičara ovu trku svrstala je među najposjećenije što se tiče našeg šampionata. U klasi N2 vidjeli smo novi duel Slaviše Riđešića i Dejana Vujasina. U direktnom duelu,ponovo je bio brži Riđešić. Treće mjesto je zauzeo pobjednik trke u Vlasenici,Milan Stojnić.

Klasa N3 ni ovog puta nije bila posebno zanimljiva. Harun Hadžić se i u Loparama mučio s problemima na mjenjaču njegove Honde Civic,ali ni to ga nije spriječilo da upiše ukupno treće vrijeme u generalnom plasmanu,samo 6 sekundi sporije od najbržeg u daleko jačem automobilu. Drugoplasirani u klasi je bio Fuad Smajić kojem je ovo bila tek druga trka ove sezone.

Dejan Tatić i više nego ozbiljno napada titulu najboljeg u klasi E1-14. Mladi Banjalučanin je ponovo ostvario sjajan rezultat i iza sebe ostavio Gorana Dojčinovića koji je kao i u Vlasenici ostvario drugo vrijeme u klasi. Iznenađenje dana bio je Armin Mujkanović. Momak iz Tuzle koji je svoju posljednju trku vozio još 2014.godine vratio se na stazu i to u sjajnom maniru-osvojio je treće mjesto u klasi.

Jednomjesečna pauza očito je prijala Jasminu Hrniću koji je slavio u Vlasenici,a taj uspjeh je ponovio i u Loparama. Bez prave konkurencije u klasi E1-15,Jasmin je vozio rasterećeno i došao da sjajnog šeštog mjesta u generalnom plasmanu. Drugi je bio još jedan povratnik na stazu. Domaćin,Branimir Simić,briljirao je u Opel Corsi i najavio je potpuni povratak na stazu u novom autu. Treće mjesto zauzeo je jedan od najstarijih takmičara, Dragan Mićanović.

Natjesnija borba viđena je u klasi E1-16. Đani Đelmo je ponovo bio munjevito brz i za pobjednikom,Salihom Ljubijankićem,kasnio je tek 1.5 sekundu. Ključnu razliku Ljubijankić je napravio u prvoj vožnji,a Đelmo je u drugoj vožnji bio sporiji samo dvije desetinke. Trku je vozio i njen dugogodišnji šampion Bakir Hadžić. Daleko od svojih krajnjih mogućnosti zbog prošlosedmičnog kvara na mjenjaču,Bakir je izvezao trku za bodove koji mu mogu biti od velike koristi na kraju sezone.

Svi vozači su Lopare napustili i više nego zadovoljni uz želju da se i dogodine vozi trka na istoj lokaciji. Sezona se nastavlja 5./6.8.2017. na najspektakularnijoj stazi u BiH-Krajiškoj Zmiji.