Brdska trka Lopare 2018: Harun Hadžić uvjerljiv na startu sezone

PIŠE: Rijad Begić

Konačno je došao kraj višemjesečnoj pauzi u bh. šampionatu na brdskim trkama. Za razliku od prethodnih sezona kada je sezona kretala iz Skradina, ove godine prva stanica šampionata su bile Lopare kraj Biljeljine. Vrijeme je bilo sjajno, takmičari su imali sreću da kiša zaobiđe stazu za vrijeme takmičenja.

Na stazi dugoj 3.150 metara takmičilo se 30 takmičara iz BiH i Srbije. Na ovogodišnje izdanje trke su stigli i gosti iz Srbije čija je primarna disciplina reli. ASK Rid Sport je sa svoja dva vozača došao u Lopare prije svega da se dobro zabave i dodatno testiraju novi automobil u njihovoj garaži-Citroën C2 R2.

Historic klasu su vozila tri vozača. Od toga, samo dva su ostvarila reprezentativna vremena. Dane Milenović je zbog tehničkih problema odustao već u subotu, a to je ostavilo otvoreno Nikoli Ekmeščiću iz Srbije. Ekmeščić je slavio pobjedu ispred Harisa Memiševića u Peugeotu 205 koji je trkom u Loparama započeo svoju karijeru u automobilizmu.

U najmanjoj N klasi, N2, nastupila su dva takmičara. Novi takmičari u klasi, a automobili dobro poznati svima. Draško Cunjak iz Banja Luke koji ove godine vozi cijelu sezonu u toj klasi, stigao je sa Peugeotom 106 GTI koji je osvajao titule u rukama Gorana Dojčinovića. Drugi takmičar je Đani Đelmo. On je u Lopare stigao u Citroënu Saxo kojeg je rentirao od Engina Beširevića jer njegov Clio s kojim inače učestvuje nije bio spreman. Đelmo se savršeno adaptirao na auto i slavio pobjedu u klasi, a Jablaničanin je stigao i do drugog mjesta u grupi N. Cunjak je tako debitovao sa drugim mjestom koje će puno značiti u borbi za titulu ove godine.

N3 klasa je u subotu donijela veliki šok kada je glavni favorit za pobjedu, Harun Hadžić, izletio na prvom treningu i oštetio svoju Hondu Civic Type R. Činilo se da je sve gotovo za šampiona klase, međutim njegov tim i kolege vozači su do kasno u noć radili na njegovom automobilu i osposobili ga za start. Kako se naporan rad i trud uvijek isplate, Harun je svojom vožnjom nagradio svoj tim i ostvario veliku pobjedu, slavivši u klasi, grupi i generalnom poretku. Raspoloženi Hadžić je bio prebrz za Krešimira Bodnaruka koji je završio na drugom mjes, koji ipak prikazao odlične vožnje i zadovoljan otišao iz Lopara.

Velika borba je vođena u E1-14 klasi. Činilo se da Dejan Tatić ostaje bez konkurencije u klasi, međutim jedan vozač se nije složio s tim. Armin Mujkanović u inferiornom automobilu je dobro namučio Tatića koji je morao voziti bez greške da bi bio prvi. Na kraju, Tatić odnosi pobjedu ispred Mujkanovića koji je odlično započeo sezonu i nagovijestio pohod na titulu. Iza Mujkanovića, treće najbolje vrijeme je zabilježio gost iz Srbije Aleksandar Tanović u Peugeotu 205 grupe A.

Na krilima uspjeha u CEZ-u prošle godine, Jasmin Hrnić je stigao u Lopare sa značajno poboljšanom Hondom Civic. Dominirao je u klasi E1-15. Niko nije uspio da mu parira, pa čak ni dva imenjaka, dva dokazana šampiona. Goran Rabasović je svoj C2 R2 dovezao do druge pozicije, a Goran Dojčinović je odvezao prvu trku u ovoj klasi i upisao treće vrijeme klase. U ovoj klasi smo vidjeli i dva odustajanja. Prvo je odustao Dželhad Mujkić koji se ovom trkom vratio na stazu nakon teškog izlijetanja u Cazinu 2016. Drugi vozač koji je odustao je Hasan Ljubijankić koji je imao lakše izlijetanje.

Najbrojnija klasa je bila E1-16. U ovoj klasi željno se očekivala borba Saliha Ljubijankića i Bakira Hadžića. Nažalost, do nje nije došlo. Ljubijankić je već nakon prve vožnje odustao zbog problema sa mjenjačem, što je Hadžiću olakšalo put do pobjede u klasi. O Bakirovoj vožnji dovoljno govori i činjenica da je ostvario i drugo vrijeme u generalnom poretku, odmah iza svog sina Haruna. Druga pozicija je pripala Mladenu Šoljiću koji se ove godine vraća da vozi cijelu sezonu. Treće mjesto je pripalo Marku Adamoviću iz Banja Luke koji sigurno nije mogao zamisliti bolji debi.

U najjačoj klasi su se takmičila samo dva automobila. Branilac titule, Edis Hadžipašić, sezonu je započeo pobjedom. On je ujedno vlasnik i najbržeg pojedinačnog vremena ovog vikenda za što je dobio i posebnu nagradu. Drugo mjesto je pripalo Alemu Semaniću u Audiju A4.

Naredna trka za Šampionat BiH se vozi naredni vikend u Skradinu, 19. i 20.5.2018.