Brdska trka I. Sarajevo: Hadžipašić najbrži na Jahorini

PIŠE: Rijad Begić
FOTO: Autosport.ba Arhiv

Na Jahorini kraj Sarajeva održana je četvrta trka šampionata BiH na brdskim stazama. Trku je obilježilo loše i veoma hladno vrijeme, ali i vrlo dobra organizacija. Nažalost, tek 13 takmičara na startu trke rezultat je nezadovoljstva popriličnog broja takmičara na račun samog stanja staze na Jahorini. Uprkos uloženom trudu oganizatora i popravkama nedostataka, veliki broj takmičara ipak je odlučio da ne nastupi na ovoj trci.

Zbog toga je klasa N2 bilo prazna. Ni jedan vozač nije došao u Sarajevo da se takmiči pa je i stanje u poretku ostalo nepromijenjeno.

U N3 smo već navikli na odlične rezultate Haruna Hadžića, pa kako je ovaj put bio sam u klasi vozio je opušteno i bez pritiska. Iako je ostao bez trećeg stepena prijenosa već na treninzima, mlađi Hadžić je u nedjelju odvezao treće najbolje vrijeme u ukupnom plasmanu trke.

Suprotnost je bila klasa E1-14 koj je prvi put ove godine bila popunjena. Goran Dojčinović je slavio na stazi koju, za razliku od drugih vozača, dobro poznaje. Iako nije vozio treninge, Dojčinović je bio sjajan i zasluženo bio ispred mlađeg kolege, Dejana Tatića. On je u prvoj vožnji bio znatno sporiji od Dojčinovića, ali je u drugoj bio skoro izjednačen s višestrukim prvakom. Treće mjesto je zauzeo Draško Cunjak iz Banja Luke. Njegov Peugeot 106 nije bio baš u dobroj formi na Jahorini, ali je ipak završio trku i osvojio važne bodove.

U klasi E1-15 ponovo je slavio Hasan Ljubijankić koji je ostvario solidan plasman i u generalnom poretku trke – peto mjesto. Drugo mjesto je zauzeo Sarajlija Renato Živković u Zastavi Yugo.

U klasi E1-16 nije nastupio lider poretka. Salih Ljubijankić se nije pojavio na trci kao ni Nihad Seferagić, akutelni prvak klase. Đani Đelmo je takođe izostao s ove trke, a njegova sezona je već nakon Splita bila i definitivno uništena. To je Bakira Hadžića ostavilo usamljenog i bez konkurencije. Ponovo je bio na visini zadatka, ali treće mjesto u generalnom plasmanu mu je oteo njegov sin Harun. Drugi u klasi bio je Šefik Emrić s Opel Astrom, a treće mjesto na debiju ostvario je Vladimir Đukić u Opel Corsi. Lazar Ninković je odustao nakon prve vožnje.

Pravu poslasticu su nam spremila dva vozača u Subaru Imprezama. Prvi put ove godine i prvi put u karijeri, pobjedu je odnio Edis Hadžipašić koji je odlično vozio i zasluženo slavio ispred aktuelnog prvaka klase Sanela Ćehića. Ćehić je i pored incidenta na subotnjem treningu kada je oštetio zadnji dio svog auta vozio sjajno, ali nedovoljno brzo za pobjedu. Treće mjesto je zauzeo Alem Semanić u Audiju A4. Damir Ljubić je odustao i ostao bez plasmana na Jahorini.

Kompletne rezultate Brdske trke I. Sarajevo 2017. možete pogledati OVDJE.

Nakon ove intenzivne serije od četiri trke koja je očito umorila takmičare slijedi nešto duža pauza u brdskom šampionatu, a naredna trka se vozi u Vlasenici 22. i 23. jula 2017. godine.