Brdska trka GP Cazina 2017: Praznik autosporta u BiH

Tekst i foto: Rijad Begić

Organizatori trke u Cazinu iz godine u godinu dovode neke od najboljih evropskih vozača brdskih trka. Tradicija duga 18 godina se ne treba remetiti pa je i ovo osamnaesto izdanje po redu bilo zaista fenomenalno. Uzbuđenja, nadmetanje za svaku hiljaditinku, izlijetanja, kvarovi, emocije – sve je to obilježilo 18. Cazin Grand Prix. Ovogodišnja trka se uz Šampionat Bosne i Hercegovine na brdskim stazama bodovala i za FIA CEZ Centralno Evropsku Zonu, FIA CEZ Centralno Evropsku zonu za historijska vozila, Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske povijesnih vozila, i Prvenstvo Crne Gore.

Klasa N2 je bila u znaku Dejana Vujasina. On je bez velikih problema “prošetao” do pobjede u klasi. Drugi je bio Elmedin Dautović u Citroen Saxu VTS, a treći je ponovo bio Milan Stojnić. Veliko iznenađenje je izostanak Slaviše Riđešića koji je bio favorit broj jedan za pobjedu nakon najbržeg vremena na treninzima.

U N3 smo prisustvovali, također, jednom neočekivanom epilogu. Harun Hadžić je prvi put ove godine ostao bez plasmana na trci, i to zbog većeg kvara na njegovoj Hondi. Nepovoljan rasplet vikenda za Hadžića, značio je da u N3 preostaje duel Fuada Smajića i Krešimira Bodnaruka, gdje je ipak bolji tempo imao Smajić i na kraju upisao pobjedu.

E1-14 gotovo sigurno dobija svog novog prvaka. Dejan Tatić je ponovo slavio i ostaje mu još jedna trka da ponovi svoj uspjeh iz 2014.godine. Ipak, ovogodišnja titula ima veću težinu jer je u direktnom okršaju pobijedio velikog Gorana Dojčinovića. Već treću trku zaredom, Dojčinović ne uspijeva naći rješenje za sjajnog Tatića, te mu ostaje da čeka njegovu eventualnu grešku na Slatini. Treći je kao i u Loparama bio Armin Mujkanović za volanom Yuga.

Iako je “momentum” bio na strani Jasmina Hrnića, Hasan Ljubijankić je slavio u klasi E1-15 pred svojom domaćom publikom. Tako je Ljubijankić ostao za sada nedodirljivi vladar Krajiške Zmije u svojoj klasi. Hrnić je završio drugi dok je iza sebe ostavio Asmira Halilagića u VW Golfu.

U klasi E1-16 vidjeli smo najveće iznenađenje. Aktuelni lider klase, Salih Ljubijankić je okončao svoj nastup na neslavan način. Kasnim kočenjem blokirao je točkove i udario u zemljani nasip, a od siline udara njegov auto se prevrnuo. Ljubijankić je, srećom, iz ovog incidenta izašao lakše povrijeđen. Na istom mjestu jedan dan ranije na treninzima, svoj nastup je završio i Đani Đelmo. Glavni duel u ostatku trke se tako odvijao između Seferagića i Bakira Hadžića. Bili su veoma blizu jedan drugom, ali pobjedu je na kraju ipak odnio Seferagić.

Ovogodišnje izdanje cazinske trke ostaje urezano u sjećanje Edisa Hadžipašića. Prije godinu dana je na istoj stazi vozio svoju prvu trku, a sada je na istoj trci slavio pobjedu u klasi i osvajanje titule prvaka E1-17. Sanel Ćehić nije nastupio na ovoj trci, pa je drugoplasirani bio Alem Semanić, a treći Suad Selimović.

U kategoriji Historic takmičila su se dva vozača. Adis Abdić u VW Golfu i Dane Milenović u Fiatu 128. Dane je slavio u klasi P2, a Adis je upisao pobjedu u svojoj klasi P3.

Potpune rezultate Brdske trke Cain 2017. možete pogledati OVDJE.

Završnica Šampionata nas očekuje na stazi Slatina pored Banja Luke 9. i 10. 09. 2017. godine.