Bez kružnih trka ove godine u BiH

Ovogodišnji preliminarni kalendar takmičenja na kružnim stazama izgledao je vrlo dobro popunjen sa trkama na stazama Navak, Grobnik i Zalužani.

DSC_0305

Ipak, optimizam je kratko trajao. Nakon što su trke u Beogradu a potom i na stazi Zalužani kod Banja Luke otkazane zbog finansijskih neprilika, ali i činjenice da je sigurnost staze ugrožena vrlo diskutabilnim istovaranjem građevinskog otpada na zonu izlijetanja, stiže i saopštenje iz Hrvatskog auto i karting Saveza. U njemu je objavljeno da se otkazuje natjecanje u disciplini A01 na Grobniku dana 22. – 23. juna 2013. godine koje se trebalo bodovati i za Šampionat BiH na kružnim stazama. Dalje, i posljedično ovoj odluci HAKS poništava odluku Odbora s 18. sjednice Ad 9. održane dana 10.10.2012. godine o raspisu prvenstva Hrvatske u disciplini A 01 za 2013. godinu. Tako je otkazivanjem trke na Grobniku ujedno je otkazano i Prvenstvo BiH na kružnim stazama za 2013. godinu.

Nažalost, trend otkazivanja takmičenja jednak je i u Šampionatu BiH na brdskim stazama. Trka u Ustikolini je, kako je već poznato, otkazana, čime je kalendar značajno osiromašen, te takmičenje počinje 30. juna trkom u Cazinu. Ujedno, održavanje brdskih trka u Loparama i Slatini kod Banja Luke također je vrlo upitno.

Već sada i s ovim saldom otkazanih trka jasno je da takmičarska sezona nije bila u većoj krizi u svojoj poslijeratnoj historiji. Da li je ovim otkazivanjima kriza kulminirala ili još nismo dotakli dno tek preostaje da se vidi.

There are no comments yet

Why not be the first

Leave a Reply