Balkan SIM Racing: SPA OPRAVDALA OČEKIVANJA

Virtuelni oktanski spektakl odigrao se na belgijskoj kraljici staza-Spa Francorchamps. Sam početak vikenda obilježio je odličan odziv takmičara.Borbu za sami vrh najavili su Marković,Norković i Banićević.

unnamed

Q1-prva kvalifikaciona runda

Prva kvalifikaciona runda je na opšte iznenađenje bila izuzetno uzbudljiva.Vozači su tokom sezone pokazali da u Q1 dosta taktiziraju.Ipak,ovaj put je borba za prvih 12 bila žestoka i neizvjesna do zadnjeg momenta.Vukasović je ponovo bio blizu ispadanja već u Q1,ali je u zadnjem brzom krugu bio sjajan i odvezao krug bez greške i obezbijedio prolaz u Q2.Poredak nakon Q1 je bio ipak očekivan i bez velikih iznenađenja.Svi od kojih se očekivalo su prošli dalje,ali su vremenski bili izuzetno blizu.U prvom dijelu kvalifikacija,najbrži je bio Miran Dilberović.

Q2-druga kvalifikaciona runda

Odlična vremena na treninzima su postala nebitna.Q2 je bio trenutak odluke za sve vozače.Najbržih 12 izašlo je na stazu sa samo jednim ciljem,pole-pozicija.Vozači su nizali sjajna vremena i svi koji su pratili prenos uživo uživali su u majstorijama.Na kraju,najbrži je bio Norković.Drugi je Dilberović,treći Marković,četvrti Banićević i peti Bogdanović.Ovaj poredak nije bio konačan zbog kazni sa prethodne trke.

unnamed (2)

Prva trka

Prvu trku sa pole-pozicije započeo je Dilberović gdje je i završio.Da Dilberović ne upiše laganu pobjedu,pobrinuli su se Marković i Norković.Vodili su borbu do zadnjeg metra i zaslužili su sve pohvale.Na trci je viđena velika borba,vozačke greške,sjajni manevri i izlijetanja.Odličan je bio Đuro Vukasović.On je sa desete pozicije došao do sjajne četvrte i nastavio da prikazuje spektakularne vožnje.Najveće razočaranje je doživio Petar Banićević koji je krenuo sa treće pozicije,a na kraju je morao da odustane.Ista sudbina je zadesila i  sjajnog Filipa Ognjanovića,polaznika BSR akademije.Prava je šteta što je morao da odustane već u prvom krugu u momentu kada je bio u Top 5.

Poredak prve trke

1. Miran Dilberovic
2. Mihovil Markovic + 0.461 sek
3. Kresimir Norkovic + 0.675
4. Djuro Vukasovic + 19.067
5. Vladimir Bogdanovic + 23.422
6. Milan Stevanovic + 24.346
7. Goran Pavlovic + 33.513
8. Rade Maksimovic + 36.284
9. Marino Brozinic + 37.795
10. Stefan Kandic + 42.999
11. Goran Popovic + 01:19.783
12. Dragan Djuricic – DNF
13. Visar Gjikolli – DNF
14. Petar Banicevic – DNF
15. Marko Lekic – DNF
16. Filip Ognjanovic – DNF
17. Bojan Bogdanov – DNF
18. Goran Djusic – DNF
19. Vladimir Jovanovic – DNF

Druga trka

Druga trka je donijela još veća uzbuđenja.Trio sa podijuma iz prve trke imao je težak zadatak.Ispred sebe su imali sjajnu konkurenciju.Najraspoloženiji je bio Đuro Vukasović.Ovaj put je pokazao koliko zna i koliko vrijedi.Došao je do prvog podijuma sa novim automobilom i prikazao odličnu formu pred njegovu najdražu stazu-Nordschleife.Nakon loše prve trke Banićević sada imao nešto više sreće.Njegova najveća nesreća je bila što se ispred njega našao upravo Vukasović.

unnamed (4)

Pobjednik druge trke je Milan Stevanović.Od samog početka sezone njegova forma je u uzlaznoj putanji i nekoliko puta je bio nadomak pobjede.Vukasović Racing Team je svoj vikend upotpunio sa još jednim podijumom.Marković je i u drugoj trci došao do druge pozicije i dodatno odmakao Norkoviću u generalnom plasmanu.Goran Pavlović se polako navikava na svoju TC1 Hondu pa je u drugoj trci došao do četvrte pozicije.Filip Ognjanović je popravio učinak u drugoj trci i zauzeo sedmo mjesto.

Poredak druge trke

1. Milan Stevanovic
2. Mihovil Markovic + 7.115 sek
3. Djuro Vukasovic + 19.300
4. Goran Pavlovic + 19.551
5. Vladimir Bogdanovic + 20.431
6. Petar Banicevic + 20.572
7. Filip Ognjanovic + 22.972
8. Dragan Djuricic + 33.696
9. Bojan Bogdanov + 43.279
10. Miran Dilberovic + 01:21.231
11. Kresimir Norkovic + 1 lap

12. Marko Lekic – DNF
13. Goran Djusic – DNF
14. Marino Brozinic – DNF
15. Visar Gjikolli – DNF
16. Rade Maksimovic – DNF
17. Goran Popovic – DNF
18. Vladimir Jovanovic – DNF
19. Stefan Kandic – DNF

Sljedeća trka vozi se na austrijskoj stazi Red Bull Ring 13.12.2014.godine

Rekli su o trci na Spa Francorchamps:

Miran Dilberović,pobjednik prve trke:

“Spa je posebna staza za koju vrijedi dati ono malo više. Drugo najbrže vrijeme u kvalifikacijama, na startu gubim dva mjesta, ali uspijevam do prve pozicije do kraja prvog sektora. Moji najbliži protivnici su imali dodatnu kilažu koju sam uspio iskoristiti. Cijelu utrku me Marković pritiskao, uspio sam se obaniti i preči ciljem prvi. Jako sretan i zadovoljan.
Druga utrka je bila jako zabavna sve do greške i kasnog kočenja u kojoj sebi upropaštavam utrku. Još jednom kvalitetna organizacija utrke i kvalitetan prijenos!
Vidimo se u austrijskom ringu!“

Milan Stevanović,pobjednik druge trke:

“Na stazi Spa sam imao veoma zanimljive trke. Teška staza,ali moj tim i ja smo radili dosta na podešavanju setup-a. Nismo uspeli da sve dovedemo do nivoa koji smo želeli,ali rezultat je bio više nego dobar. Šesto mesto u prvoj trci i prvo u drugoj. Prva pobeda u ovogodišnjem šampionatu i nadam se ne i poslednja. Ostajemo u borbi za titulu što svakako daje dodatni motiv za nas u nastavku šampionata.“

Mihovil Marković,drugoplasirani u obje trke:

“Što reći za Spa. Odličan vikend. Kvale drugo mjesto uz maksimalni balast, jako dobro. Odlična prva utrka. Pokušavao sam cijelo vrijeme napasti vodećeg Dilberovića. Sustizao sam ga kroz zavoje,ali gubio dosta na pravcu zbog balasta i visokih krila. Dilberović je odlično odvozio do kraja tako da zavrsavam drugi.

Druga trka puno lošija. Odmah nakon starta netko me omeo u zavoju Eau Rouge jer se vraćao sa trave na stazu. Morao sam prikočiti i i tu sam izgubio puno pozicija. Pao sam na šesnaesto mjesto. Do kraja trke se probijam naprijed i uspjevam završiti drugi, što i nije tako loše nakon početnog pada na začelje.“

Đuro Vukasović,trećeplasirani u drugoj trci:

“Ovo je bio jedan jako pozitivan vikend za mene . Prije početka kvalifikacija nisam očekivao neki značajan rezultat sa obzirom da nisam puno trenirao.Lagano sam se plasirao u Q2 i u Q2 zauzeo deseto mjesto od 20 vozaca . Start prve trke jako buran uspijem da nadoknadim par pozicija u prvoj krivini,ali ih pritom gubim na sledećoj zbog jednog incidenta kad sam izguran sa staze . Ubrzo nastaju borbe i preticanja . Kako se bližio kraj trke meni su gume bile odlične i to sam iskoristio i domogao se četvrte pozicije na kraju trke . Inverzni start druge trke je isto protekao jako dobro , ponovo sam nadoknadio par pozicija i ovaj put ih održao , u naredna 2-3 kruga lijepe borbe,ali zbog greške jednog vozača na kočenju me udara i gubim jednu poziciju i u sledećoj krivini dovatam travu i okrećem se , padam nekoliko pozicija i nastavljam trku i do kraja trke ponovo iskorištavam svoje gume i napredujem puno pozicija u kojoj sam imao jako dobre borbe i osvajam svoj prvi podijum sa novim WTCC TC1 automobilom. Bio sam jako srećan poslije trke i pun entuzijazma nastavljam ka sledećoj trci na čuvenom Red Bull Ringu“

Krešimir Norković,trećeplasirani u prvoj trci:

Najtužnije je ostati bez komentara za kraljicu. Spa je jedna od pet staza! Pokazao sam najbrže vrijeme, zbog kazne startao šesti. Malo se zadržao i zbog dobre konkurencije nisam stigao više od najniže stepenice. Druga trka prilika za preokret, Ali previše vruća glava. Probijanje sa osme pozicije na pola utrke u borbi sa vodećim i mojom greškom gdje izbacujem vodećeg Maximovića iz utrke, rezultira sudačkom odlukom +1 lap. Greške se dešavaju, bitno ih je što manje napraviti. Vodeći u prvenstvu Marković je malo odmigoljio, al treba ga stisnuti. Još smo Banićević i ja tu blizu. Tek je pola utrka u prvenstvu odveženo, ima još mjesta. Premda Nordschleife i Macau ostavljam starom liscu Vukasoviću.“