Balkan SIM Racing: NORKOVIĆ I MARKOVIĆ POKORILI SILVERSTONE

Treća runda WTCC šampionata Balkan Sim Racing lige vožena je na britanskom hramu autosporta, stazi Silverstone. Ovo je bila ujedno i prva trka ove sezone sa prenosom uživo pa su trku mogli da prate svi zainteresovani. Oni koji su pratili, imali su šta da vide. Sjajne borbe, preticanja, odbrane… Trku je obilježio i minimalan broj incidenata što je plod dobrog rada BSR akademije.

silver-6-Copy

Prva kvalifikaciona runda-Q1

Prvu kvalifikacionu rundu vozilo je 20 vozača. Mjesta u Q2 bilo je samo za najbržih 12. Već na samom startu najbolje vrijeme ostvario je Krešimir Norković, a iza njega su ostali Bogdanović, Jovanović, Pavlović, Panižić, Dilberović, Marković, Ognjanović, Stevanović i Ivanović, svi unutar sekunde! Nešto više od jedne sekunde kasnio je Petar Banićević koji je ovu trku vozio bez pravog setupa automobila. Zadnje mjesto za prolazak dalje zauzeo je Goran Đusić. Đuro Vukasović je pred sami kraj Q1 ostao bez plasmana u Q2 što je značilo težak posao u prvoj trci.

Druga kvalifikaciona runda-Q2

Druga kvalifikaciona runda – ista priča. Krešimir Norković postavlja apsolutno najbrže vrijeme u Q2, ali zbog kazne sa prethodne trke neće krenuti sa prve pozicije. Vladimir Bogdanović je imao sjajno vrijeme i zauzeo je drugo mjesto, a zbog već spomenute Norkovićeve kazne, krenuće sa prve pozicije. Svoj rezultat popravili su i Banićević i Đusić.

Poredak nakon kvalifikacija:
1. K.Norković
2. V.Bogdanović
3. G.Pavlović
4. M. Dilberović
5. M. Marković
6. P.Banićević
7. V.Jovanović
8. M.Stevanović
9. G.Đusić
10. F.Ognjanović
11. R.Ivanović
12. V.Panižić
13. Đ.Vukasović
14. S.Kandić
15. M.Lekić
16. S.Ljiljak
17. B.Bogdanov
18. S.Glavičić
19. V.Gjikolli
20. V.Gajić

silver-5-Copy

Prva trka

Prva trka krenula je dosta uzbudljivo. Norković je bio silno motivisan da pobijedi i nastojao je da na sve načine dođe do prve pozicije. To nije bilo lako jer je ispred sebe imao veoma raspoloženog Bogdanovića koji se sjajno branio, ali je ipak popustio pod pritiskom iskusnijeg Norkovića. Do kraja, Norković je suvereno vladao trkom i upisao još jednu pobjedu. Zanimljivu borbu do samog kraja vodili su Vukasović i Marković. Vukasović se sjajno branio od konstantnih napada Markovića. Mirnu trku imao je Petar Banićević koji je završio na petoj poziciji.

Poredak prve trke (Top 10):

1. K.Norković
2. V.Bogdanović
3. M. Dilberović
4. G.Pavlović
5. P.Banićević
6. M.Stevanović
7. Đ.Vukasović
8. M.Marković
9. V.Jovanović
10. R.Ivanović

Druga trka

Druga trka, inverzni grid. Ivanović kreće sa prve pozicije. Nešto bolji start imao je Jovanović koji je pokušao da napadne u prvoj krivini, ali Ivanović brani svoju poziciju uz sudar gdje je Jovanović prošao lošije. Ipak, Ivanović svojom greškom na sljedećoj krivini izlijeće i gubi pozicije. Odličnu formu iz prve trke Vukasović je prenio i na drugu pa se tako ubrzo našao u repu Markoviću. Iza leđa je na kratko imao Banićevića koji sjajnim manevrom uzima drugu poziciju na kojoj je i završio trku. Vukasovića je sustigao Norković. Njih dvojica vode sjajnu bitku na stazi sve do Norkovićeve greške kada udara Vukasovića i na taj način mu uništava trku. Najveći napredak na trci zabilježio je Goran Đusić (Šumadija Racing Team) koji je popravio svoj plasman za pet mjesta i našao se u bodovima.

Poredak druge trke (Top 10):

1. M.Markovic
2. P.Banicevic
3. M.Stevanovic
4. G.Pavlovic
5. V.Jovanovic
6. F.Ognjanovic
7. M.Dilberovic
8. G.Djusic
9. B.Bogdanov
10. R.Ivanovic

Izjave pobjednika:

Mihovil Marković pobjednik druge trke – kvale peto mjesto, tj. četvrto nakon kazne Norkoviću: “Očekivao sam bolje ali auto se potpuno drugačije ponasao sa dodatim balastom od 30 kg.

Start utrke prolazi dobro. Prvih par krugova dobri dueli s Banićevićem s kojim izmjenjujem nekoliko puta poziciju za peto mjesto. Šteta greške u jednom zavoju gdje sam se prekočio i odlazim na travu. Vraćam se na stazu na devetom mjestu iza Vukasovića. Iza mene je Ivanović koji me u jednom zavoju pogadja na kočenju. Nisam izgubio poziciju ali mi je oštetio zadnji kraj auta zbog čega se zadnja guma pregrijavala, što mi je otežalo vožnju i kontrolu auta. Ostatak utrke vodim borbu za sedmo mjesto sa Vukasovićem koji je odlično vozio i odlično se branio tako da nije bilo mjesta za prolaz i završavam na osmom mjestu.

Drugu utrku sam promijenio malo setup jer nisam bio zadovoljan ponašanjam auta sa balastom što se pokazalo kao dobar potez. Startam treći i ubrzo dolazim na prvo mjesto nakon izlijetanja Ivanovica. Iza mene je bio Banićević koji se u par navrata približio, ali do kraja utrke sam se uspio odvojit i uz dobar tempo osvojit odlično prvo mjesto.