Balkan SIM Racing: Monaco debitovao u Balkan SIM Racingu

U nedjelju 24.1.2016. vožena je sedma runda BSR šampionata na kružnim stazama. Mjesto radnje bile su najpoznatije ulice u svijetu automobilizma-ulice Monaka. Izuzetno zahtjevna i klizava staza predstavljala je prevelik zalogaj za pojedine vozače pa su odlučili da ovu trku preskoče.

GRAB_007

U Q1 nije bilo iznenađenja. Milošević,Vukasović,Alimpić,Lambaša i Banićević su prošli u Q2. Banićević je vozio sjajno iako su mu to bili prvi krugovi na ovoj stazi. Vukasović napreduje iz trke u trku,a poseban motiv su mu dvije vezane pobjede ove sezone. Najbolji vozač mimo spomenute petorice bio je bh.predstavnik Rijad Begić. Kvalifikacije je završio na šestom mjestu. Njegv kolega,Emir Hadžić,imao je velike probleme sa podešavanjem automobila pa se njegov trkački vikend pretvorio noćnu moru. Iza Begića,zaustavio se Miloš Dragojlović u svojoj Nissan Primeri.
U Q2 vođena je borba za pole position. Pobjedu je odnio fenomenalni Podgoričanin Mladen Milošević koji se još više približio matematičkom osvajanju titule. Pomalo neočekivano,Alimpić je završio drugi. Vukasović,koji je bio glavni favorit za drugu poziciju,napravio je malu grešku u brzom krugu i to ga je smjestilo na treću poziciju. Manjak treninga je ipak bio primjetan pa je Banićevićev maksimum bilo četvrto mjesto. Petu poziciju je zauzeo Davor Lambaša.

Pobjednik prve trke bio je Mladen Milošević i došao na korak od osvajanja titule. Njegov kolega,Vukasović,nije imao mnogo sreće. Zbog probušene gume morao je da ide u boks,a sve to ga je koštalo oko minute zaostatka za prvoplasiranim. Vukasović se ipak uspio probiti u Top 10. Trku je završio na devetom mjestu. Iza njega,nakon svih tehničkih problema i nedaća,Rijad Begić je dovezao Hondu do desete pozicije u prvoj trci i prve startne pozicije u drugoj trci. Sjajan rezultat je postigao Miloš Dragojlović koji je sa sedmog stigao na četvrto mjesto.

GRAB_001

U drugoj trci sve je bilo otvoreno. Dva dobra prijatelja,dva ljuta rivala u prvom startnom redu. Begić prvi,a Vukasović drugi. Vukasović je silno želio da povede od prvog kruga i krenuo je sjajno,međutim Begić je spremio pravi odgovor i krenuo je još bolje. Begić je poveo trku,a onda su počela nadmetanja i nevjerovatni prolasci krivina kakvi se ne viđaju ni na trkama Formule 1,a o touring trkama je suvišno pričati. Vukasović je poveo,a onda su se Begiću vratili problemi iz prve trke. Pao je na začelje,a njegov timski kolega je upisao prve bodove ove sezone. Sigurnom i odmjerenom vožnjom,Emir Hadžić je dovezao svoj Peugeot do osme pozicije. Banićević je iskoristio Vukasovićev pad koncentracije i preuzeo čelnu poziciju koju je zadržao do kraja. Milošević je imao težak udes već u prvom krugu trke. Njegova Honda nije mogla nastaviti trku pa je morao da odustane prvi put ove sezone.