BALKAN SIM RACING DOBIO NOVOG HEROJA

Sa nestrpljenjem smo čekali početak nove sezone na Balkan Sim Racingu. U „kuhinji“ se dugo krčkao novi izazov za najbrže vozače na virtualnim stazama. Na kružnim stazama vozači će da krote ljute F1 mašine iz 2015.godine,a brdske trke će voziti sa veoma zanimljivim BMW-om serije 3 TC2-T specifikacije.

Početak F1 šampionata zakazan je za 8.5.2016. godine na dobro poznatoj mađarskoj stazi Hungaroringu. Glavni favoriti za osvajanje prve pozicije na ovoj trci,ali i cijelom šampionatu su standardno brzi momci Mihovil Marković,Đuro Vukasović i sve brži Rašo Savićević. Jedini od favorita koji je izostao je Petar Banićević.

Kvalifikacije su protekle više-manje u znaku Mihovila Markovića. Hrvatski vozač je svoj Sauber savršeno kontrolisao tokom kvalifikacionog treninga i zabilježio novu pole poziciju. Međutim,drugu startnu poziciju je zauzeo neko od koga se to najmanje očekivalo. Jedini bh.predstavnik u šampionatu,Rijad Begić jedini je uspio da odveze krug sa zaostatkom manjim od jedne sekunde za Markovićem. Iza Begića,takođe u Ferrariju,zaustavio se dvostruki prvak sa brdskih staza Đuro Vukasović. Četvrto mjesto zauzeo je novi vozač u ligi Milan Rajković. Pokazao je solidan tempo i nagovijestio veliku borbu. Top 5 je kompletirao Rašo Savićević. Čini se da će ove sezone,titulu podgoričkog kralja virtualnih staza ponijeti on obzirom na to da aktuelni prvak,Mladen Milošević,neće braniti titulu.

Trka je predstavljala novi početak. Svi su očekivali lagan posao za Markovića,međutim,Rijad Begić je ponovo imao svoj scenarij. Odlično je startovao sa druge pozicije i sigurno poveo trku. Marković je pao na treću poziciju,a Rajković se probio na drugu. Vukasović je imao ozbiljne probleme i već na samom startu je ozbiljno oštetio svoj bolid. Savićević je mudro izbjegavao incidente i čekao svoju priliku. Vodeći trio je ostao nepromijenjen neko vrijeme,a onda je Begićev bolid postao nervozan i neposlušan. Klizao je više nego što bi trebao i ubrzo se našao na trećoj poziciji. Novi lider bio je Rajković. Marković i Begić su vršili veliki pritisak na Rajkovića. On nije uspio da izdrži napade pomenute dvojice pa se izokretao na stazi. U duelu su ostali samo Marković i Begić,daleko ispred ostalih. Begić je sjajno pratio Markovićev tempo i nije mu dao da predahne. Neočekivano,i Marković pod pritiskom pravi sličnu grešku i okreće se na stazi. Begić nije imao vremena da reaguje pa su se sudarili. Marković je uspio da doveze svoj bolid do boksa,ali je tu bio kraj njegove trke zbog kvara na motoru. Begić je prošao bolje i uspio je nastaviti trku,ali sa oštećenim bolidom. Nakon zamjene guma,na stazu se vraća na trećoj poziciji iza Savićevića,a ispred Vukasovića. Krugova je ponestajalo,a Rijad je morao pametno izbalansirati brzinu i štednju pneumatika. Stisnuo je svoj Ferrari do maksimuma i ubrzo povratio svoje vodstvo. Do kraja je kontrolisao trku i zabilježio svoju prvu pobjedu na kružnim stazama. Na drugom mjestu trku je završio Stefan Jovanović,a najniži stepenik na podijumu je zauzeo Rašo Savićević. I pored velikih problema,Đuro Vukasović je uspio dovesti svoj bolid do cilja i zabilježiti četvrtu poziciju.

13177838_1096053653767303_8041225698138558753_n

IZJAVE VOZAČA IZ TOP 3

Rijad Begić – pobjednik VN Mađarske 2016.
„Sezona nije mogla bolje početi. Nisam mogao ni sanjati da ću nakon prve trke ja biti taj koji će voditi u generalnom plasmanu. Ovo je izuzetno veliki podstrek za nastavak šampionata. Ono što mi je najdraže je činjenica da su svi oduševljeni mojom vožnjom i mojim napretkom. U međusezoni sam mnogo radio i drago mi je što nisam obrukao svoj tim koji je jedan od najboljih na Balkanu. Hvala Vladici Rabrenoviću na ukazanom povjerenju,ali i mom mentoru i velikom prijatelju Đuri Vukasoviću koji je od mene napravio ovakvog vozača kakav sam danas!“

Stefan Jovanović – drugoplasirani na VN Mađarske 2016.
„Prvi trkački vikend je prošao sjajno. Od zagrejavanja, podešavanja bolida, sve do kvalifikacija i same trke. Imao sam probleme u podešavanju bolida, previše proklizavanja, potrošnja, pregrejavanje, ali na kraju krajeva lepo sam uspeo da podesim sve to i odvozim trku. Što se tiče kvalifikacija, odvozio sam samo dva kruga, te nisam stigao da se popnem na startni podium. Startovao sam sa osmog mesta. Start trke je bio odličan, bez proklizavanja na startu, pa sam u prvoj krivini sebe postavio na četvrto mesto. Posle prve krivine je počela žestoka jurnjava za ostalima, ali nisam uspeo da se toliko dobro stabilizujem i dođem do njih. Nakon par krugova, dešava se sudar između Begića i Mihovila, te sam ih pretekao i popeo se na prvo mesto, ali ne zadugo. Bio sam nekoliko sekundi u prednosti od njih, ali sam morao u boks na zamenu guma, te me je Begić prestigao i pao sam na drugu poziciju. Ostatak trke je bio normalan, odvozio sam i ostale krugove i završio sa drugom pozicijom, prva trka pa podijum. Veliki uspeh ako gledam start sa osme pozicije. Čestitke pobedniku Begiću, pa se vidimo u sljedećoj trci!

Rašo Savićević-trećeplasirani na VN Mađarske 2016.
„I više sam nego zadovoljan ishodom trke,ako uzmem u obzir koliko sam uspio trenirati.Nova konkurencija i novi vozači su me takođe obradovali,a naročito Rijad koji je pokazao svoj potencijal u ovoj trci.Sve u svemu,odličan trkački vikend,sad idemo na brdo.“